Het belang van een goede akoestiek

Van een restaurant tot co-working space en van callcenter tot verzorgingshuis: een goede akoestiek wordt steeds belangrijker gevonden. Maar wat levert een goede akoestiek eigenlijk op?

Hoe slechter de akoestiek van een ruimte, hoe lastiger het is om geluid te plaatsen. Zo leidt een hoog geluidsniveau (bijvoorbeeld veroorzaakt door galm) tot onoverzichtelijke en daarmee stressvolle en vermoeiende situaties.

Wat levert investeren in akoestiek op?
Een goede akoestiek kan veel opleveren zoals meer rust en comfort. In een werkomgeving leidt dat tot hogere productiviteit, betere concentratie en minder stress. In een restaurant zorgt het voor een verstaanbaar gesprek en minder vermoeidheid na een avond tafelen.

Uit onderzoek blijkt dat:
– Na een verstoring van een complexe taak heeft een persoon minimaal 8 minuten nodig om weer tot hetzelfde concentratie- en snelheidsniveau te komen als voor de verstoring. (Gonzales, 2005)
– Hinderlijk aanhoudend geluid leidt tot een verhoging van adrenaline en productie van cortisol. Cortisol is belangrijk bij het vormen van angsten, depressies en hart- en vaatziekten. (McClellan & Hamilton 2010)
– Dagelijks werken bijna een miljoen Nederlanders in schadelijke geluidsniveaus. Elk jaar melden zich ruim 3000 werknemers bij de bedrijfsarts met gehoorklachten door lawaai (bron: hoorstichting.nl)

Hoe verbeter je de akoestiek?
Betiche werkt nauw samen met akoestisch specialist Easy Noise Control om akoestische problemen op te lossen. Omdat iedere situatie anders is, maken we eerst een analyse van de ruimte. Na deze analyse stellen we een akoestisch advies op waarin we middelen voorstellen om de akoestiek te verbeteren. Dit advies is volledig afgestemd op de ruimte, de gebruikers en hun activiteiten en het beschikbare budget.

Middelen ter verbetering van akoestiek
Ter verbetering van akoestische problemen heeft Easy Noise Control innovatieve producten ontwikkeld die kunnen worden ge-customized om tegelijkertijd de gewenste visuele beleving in een ruimte te creëren, zoals:

  • akoestische plafond panelen
  • akoestische wandprints en wandpanelen
  • akoestische gordijnen, lampen en kamerschermen
  • akoestische plafonds

Deze producten kunnen helemaal naar wens worden aangepast in kleur, grootte en vorm en met of zonder print.

Wat zijn de kosten?
Na onze inventarisatie en analyse van de problemen, volgt een helder advies met verschillende oplossingsrichtingen en prijzen. Klanten staan er vaak van te kijken dat je met een relatief lage, maar slimme investering, een groot effect kunt bereiken.

Door: Yalmar Ras, Easy Noise Control en Joyce Onverwagt, Betiche

Het belang van een goede akoestiek